acheat

Kan ik zelf mijn auto airco bijvullen?

Waarom moet ik voor airco-onderhoud naar een specialist? Kan ik niet zelf mijn airco bijvullen? Vele autobezitters zijn zelf handig genoeg (of kennen wel iemand) om onderhoud en reparaties aan hun auto zelf te doen. Echter gaat voor het airco bijvullen die vlieger helaas niet op. Koudemiddel voor het aircosysteem is namelijk geen vloeistof die je in een reservoir gieten kunt. Het meest voorkomende koudemiddel is tetrafluorethaan, beter bekend als R134a. Dit koudemiddel heeft een kookpunt van -26°C en is bij normale buitenluchtdruk en temperatuur ver boven zijn kookpunt en daardoor in een gasvorm.

Daarnaast gelden voor het bijvullen en onderhouden van auto airco’s zeer strenge regels die zijn vastgelegd in Europese verordeningen. Voor het onderhoud of afvullen van een airco dient men dus naar een erkend bedrijf te gaan die over de juiste kwalificaties beschikt. Daarnaast is het ook zo dat fabrikanten van koudemiddelen deze alleen mogen leveren aan gecertificeerde specialisten. Deze regels zijn zo streng omdat koudemiddel een behoorlijke impact heeft op het milieu als deze in de buitenlucht terecht komt. Ter vergelijking: 800 gram koudemiddel (een gemiddelde vulling voor een personenauto) is even schadelijk voor het milieu als de hoeveelheid uitlaatgassen die een gemiddeld personenauto uitstoot in 10.000km.

Bij het professioneel laten vullen van het airco systeem ontsnapt er geen koudemiddel en gaat men milieubewust te werk. Het professioneel laten vullen en onderhouden komt ook ten goede aan de levensduur van uw airco. De gecertificeerde specialist gaat secuur te werk en zorgt ervoor dat het systeem tot op de gram nauwkeurig wordt voorzien van de juiste hoeveelheid koudemiddel. Ook moet exact de juiste hoeveelheid olie worden vermengd met het gas wat zorgt voor de nodige smering van bewegende delen in het systeem. Door gebruik te maken van een aircoservice-apparaat kan de specialist het oude aircogas recyclen en het aircosysteem van de auto voorzien van de juiste hoeveelheid koudemiddel en de juiste druk.

Voor het onderhoud en bijvullen van een airco komt men dus echt bij een specialist terecht. Gelukkig zijn er op deze website voldoende specialisten te vinden die scherpe tarieven hanteren!