acheat

Airco, hoe en wanneer te gebruiken?

Een airco kan in alle jaargetijden gebruikt worden. In tegenstelling tot wat de meeste automobilisten denken, is het aircosysteem niet alleen bedoeld om de temperatuur te verlagen. Zoals het woord airconditioning al doet vermoeden is het systeem voornamelijk bedoeld om de lucht in de auto te conditioneren. Hieronder wordt naast temperatuurregeling, ook het regelen van de luchtvochtigheid verstaan. Een te hoge luchtvochtigheid zorgt voor een benauwd en onprettig gevoel, daarnaast zorgt een hoge luchtvochtigheid voor beslagen ramen. Met ingeschakelde airco heeft u hier geen last van. Deze is namelijk altijd te gebruiken in combinatie met de verwarming, zodat u zelf de gewenste temperatuur in kunt stellen. Hierdoor beschikt u over de mogelijkheid om in de zomer te kiezen voor koude, droge lucht, en in de winter voor verwarmde droge lucht.

Om in de zomer maximale koeling te verkrijgen is het aan te bevelen om de recirculatie-stand te kiezen. Hierdoor wordt er geen warme buitenlucht meer aangezogen die vervolgens gekoeld moet worden, in deze stand gebruikt de auto reeds gekoelde binnenlucht nog een keer om nog verder af te koelen. Laat de luchtuitstroom bij voorkeur uit de midden roosters van het dashboard stromen om zo snel mogelijk de koele lucht te voelen. Na verloop van tijd is de temperatuur in de auto gedaald en zou er eventueel een andere luchtuitstroom gekozen kunnen worden. Bijvoorbeeld de luchtuitstroom die op de voorruit gericht is, hierdoor circuleert de koele lucht door de hele auto. Ook de recirculatie-stand kan na verloop van tijd weer uitgeschakeld worden zodat er weer verse buitenlucht in de auto komt.  Als de geparkeerde auto is opgewarmd in de zon is het verstandig om bij vertrek de eerste paar kilometer af te leggen met een geopend raam zodat de meeste warmte de auto kan verlaten. Hierdoor is er vlotter een aangename temperatuur bereikt.

Door in de winter of tijdens regenachtig weer de airconditioning te gebruiken, kan men beslagen ramen voorkomen. Zet de airco-schakelaar in de stand `aan` en stel de gewenste temperatuur in met behulp van de verwarmingsbediening. Richt de luchtuitstroom op de voorruit. De binnenkomende lucht zal nu door de airco verder gekoeld worden, waardoor droging plaatsvindt. Daarna wordt deze lucht door de kachel verwarmd, waardoor men droge, warme lucht krijgt. Dit heeft een snelle ont waseming van de voorruit tot gevolg. De rest van de ramen zullen op den duur ook ont wasemen.

De airco het hele jaar door gebruiken heeft dus alleen maar voordelen!