acheat

Airco aan of uit laten staan?

De meeste automobilisten associëren airco met de zomer en kiezen ervoor om de airco uit te schakelen op minder warme dagen. Een veel voorkomend misverstand is dat de verwarming niet warm wordt met ingeschakelde airco waardoor er vaak voor gekozen wordt alleen de airco te gebruiken op warme dagen. Echter is dit niet aan de orde, de verwarming van de auto kan gewoon ingesteld worden op de gewenste temperatuur ondanks dat de airco is ingeschakeld. In tegenstelling tot wat de meeste automobilisten denken, is het aircosysteem niet alleen bedoeld om de temperatuur te verlagen. Zoals het woord airconditioning al doet vermoeden is het systeem voornamelijk bedoeld om de lucht in de auto te conditioneren. Hieronder wordt naast temperatuurregeling, ook het regelen van de luchtvochtigheid verstaan. Een te hoge luchtvochtigheid zorgt voor een benauwd en onprettig gevoel, daarnaast zorgt een hoge luchtvochtigheid voor beslagen ramen. Met ingeschakelde airco heeft u hier geen last van. Deze is namelijk altijd te gebruiken in combinatie met de verwarming, zodat u zelf de gewenste temperatuur in kunt stellen. Hierdoor beschikt u over de mogelijkheid om in de zomer te kiezen voor koude, droge lucht, en in de winter voor verwarmde droge lucht.

Vaak wordt er ten onrechte gedacht dat een uitgeschakelde airco ten goede komt aan de levensduur van het aircosysteem. Dit is echter niet het geval, een uitgeschakelde airco verliest net als een ingeschakelde airco per jaar al gauw 10 % van zijn koudemiddel. Hoe langer de airco stilstaat, hoe groter dit percentage per jaar wordt. Dit komt doordat rubbers en afdichtingen hard worden en daardoor gaan lekken. Wanneer de hoeveelheid koudemiddel in het systeem daalt kan dit tot aanzienlijke schade leiden met hoge reparatiekosten tot gevolg. In het koudemiddel zit namelijk ook een smeermiddel voor de aircopomp die met een te laag niveau dus niet goed gesmeerd wordt.

Om uw airco schoon te houden is het verstandig om circa 10 minuten voordat de auto stilgezet wordt de airco alvast uit te zetten. Hierdoor wordt condenswater door de interieurventilator van de verdamper afgeblazen en is deze schoon en droog voordat de auto stilgezet wordt. De kans op schimmel en bacterie vorming op de verdamper is daardoor kleiner. In de praktijk wordt dit vaak niet gedaan en mede daardoor is het van groot belang om uw aircosysteem goed te laten onderhouden.

Conclusie: De airco kan gerust aan staan, ongeacht de temperatuur. Met warm weer geniet de automobilist van een gekoeld interieur, met koud of regenachtig weer zijn de ramen niet beslagen. Daarnaast is onderhoud van groot belang om het systeem in goede conditie te houden en een gezond interieur klimaat te waarborgen.